Juhlavuosileivos kuva

Juhlavuosileivos

Nuoret suunnittelevat kunnalle ikioman juhlavuosileivonnaisen!

Minkä makuinen ja näköinen Kontiolahden juhlavuosileivonnainen voisi olla? 
Millaisia raaka-aineita siihen tulisi ja miten sen voisi koristella? 
Entä mikä olisi leivonnaisen nimi?

Kontiolahden koulun 8.luokkalaiset pääsivät pohtimaan vastauksia näihin kysymyksiin tällä viikolla! Kontiolahden kotitalouden valinnaiskurssilla nimittäin suunnitellaan Kontiolahdelle oma juhlavuosileivonnainen.

Oppilaat aloittivat juhlavuosileivonnaisen suunnittelun ystävänpäivän alla. Nuoret suunnittelevat ja valmistavat leivonnaisia kotitalouden valinnaistunneilla pienryhmissä, ja myöhemmin keväällä leivonnaisten joukosta valitaan yksi, josta tulee Kontiolahden virallinen juhlavuosileivonnainen. Kyseessä on Master Chef -tyyppinen kisailu, joka toteutetaan leikkimielisellä asenteella!

Oppilaat suorittavat keväällä 2023 kotitalouden oppitunneilla opintokokonaisuuden, jossa käsitellään suomalaista ruokaperinnettä. Opintoihin on kuulunut myös haastatella omaa perhettä, tiedustellen heidän ruokamuistojansa.

- Ehkä oppilaat ovat saaneet haastatteluiden ja täten ruokaperinteiden kautta ideoita myös juhlavuosileivonnaisiin, kertoo kotitalouden opettaja Minttu Heinonen.

Kotitalouden opettajat kertoivat maanantaina kotitaloutta opiskeleville oppilaille leivonnaiskilpailusta, ja leivonnaisten suunnittelu alkoi saman tien. Oppilaat pohtivat muun muassa sitä, mitä raaka-aineita leivonnaisten toteuttamiseen voisi käyttää?

- Mansikat ja perunat ovat tälle alueelle perinteisiä raakaaineita, jotka saattaisivat toimia myös juhlavuosileivonnaisessa, kotitaloutta valinnaisena aineena opiskeleva Kerttu pohti.

Oppilaat mainitsivat myös mustikat, lakan, suklaan, vadelmat ja makkaran – eli vielä on pohdittava, että ovatko leivonnaiset suolaisia vai makeita.

Entä miltä Kontiolahden juhlavuosileivonnainen voisi näyttää?

- Se voisi olla kuusen tai karhunmuotoinen mansikkaperunaleivos, toteaa Kerttu.
- Tai K:n muotoinen keksi, jatkaa Jesse.
- Joka tapauksessa, meistä on loistavaa suunnitella ja tehdä näitä leivonnaisia, ja me tulemme voittamaan tämän kilpailun, kertoo itsevarma oppilaskaksikko.

Juhlavuosileivonnainen valitaan huhtikuussa virallisessa raatitilaisuudessa, jossa tuomarina on muun muassa kunnanjohtaja Jari Tuononen. Raati täydentyy vielä kevään edetessä ja tarkemmasta valintatilaisuuden ajankohdasta ja paikasta ilmoitetaan maaliskuun lopulla.

Voittajaleivonnaisen resepti tulee kaikkien ladattavaksi Kontiolahden tälle sivustolle, jotta kaikki pääsevät leipomaan virallisia leivonnaisia. Ehkäpä pääsemme maistelemaan juhlavuosileivonnaisia eri tapahtumissa tai kotona pitkin vuotta!

Yhteystiedot Tiia-Mari Mäkinen

Tiia-Mari Mäkinen juhlavuosikoordinaattori 050 590 7730 tiia-mari.makinen@kontiolahti.fi